Komposzt.hu

Magyar Minőségi Komposzt Társaság

Alapítva 1999

Kutatás-fejlesztési projektek

Pályázat címe: Biohulladékok kezeléséből származó talajtermékenység-növelő anyagok-komposztok és erjesztési maradékok minőségbiztosítási rendszerének tudományos hátterének kidolgozása

Pályázat azonosítója: KTIA_AIK_12-1-2013-0015

Megvalósítás ideje: 2013.06.01-2015.11.30.

Támogatás összege: 318.804.323-, Ft

Konzorcium tagjai:

MTA Agrártudományi Kutatóközpont

Szent István Egyetem és

Magyar Minőségi Komposzt Társaság

A konzorcium tagjai egy két éves projekt keretein belül vizsgálta a biohulladékok kezeléséből származó talajtermékenység növelő anyagok minőségbiztosítási rendszerének tudományos hátterét.

A projektben a hazai komposzt- és erjesztési maradékok minőségének felmérése és az európai komposzt minőségbiztosítás rendszerek áttekintése után a komposztáló telepek és a biogáz üzemek felmérésére került sor. A helyszíni szemlék és adatgyűjtések, a hulladékáram és output mennyiségek felmérése és elemzése után a telepeken mintavételezés történt, évente több alkalommal. Ezt követte a komposztok és erjesztési maradékok részletes vizsgálata (tápanyagtartalom, toxikus elem-tartalom, fizikai tulajdonságok, fertőzőképesség stb.).

Az adatok feldolgozása ás elemzése során adatbázist hoztunk létre, és a már meglévő talajadatbázisok alapján meghatároztuk a komposztok felhasználási mennyiségét. Végül a vizsgálati eredmények alapján létrehozott adatbázis segítségével meghatároztuk a komposztokkal és az erjesztési maradékokkal szemben támasztott minőségi követelményeket – úgymint: határértékek és minőségi osztályok – és kidolgoztuk a komposztok és az erjesztési maradékok felhasználási szabályait.

Mindez kiváló alapot biztosíthat egy komoly, ugyanakkor egyre sürgetőbb előre lépés megtételéhez a hazai biohulladék-gazdálkodás területén.

A pályázattal kapcsolatos összefoglaló megtalálható a Biohulladék Magazin 2015/1. számában, melyet az alábbi linken érhet el.